Pomeranian den "stora"hunden i en "liten" förpackning kan man kalla vår ras.
Pomeranian, eller zwergspitz som den kallas i tysktalande länder, är en av flera varianter av tysk spets. Stenålderns så kallade torvhundar och senare boplatskulturers spetsar kan vara ursprunget till den tyska spetsen, som är Mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är grosspitz, mittelspitz, kleinspitz och wolfspitz. Pomeranian fick sin slutliga utveckling i England, vilket förklarar spridningen av det engelska rasnamnet. 1891 bildades The Pomeranian Club i England och då utarbetades också den första standarden för rasen.
Pomeranian är en mycket trevlig sällskapshund och som alla hundar behöver den uppfostran. Den aktiveras gärna i hundsporterna agility, flyball, rallylydnad och träning där hunden får använda luktsinnet för att söka. Pomeranian är också en populär utställningshund.
Rasen ligger sammantaget på en medelnivå när det gäller skadestatistik. I rasen förekommer patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för pälsproblem.
Det är en pigg, glad, positiv och vänlig ras som är mycket fäst vid sin ägare och är hemkär. Den har nästan ingen jaktlust.
En mycket kort liten hund med en dubbel päls (täckhår och underull) som står rakt ut från kroppen. Den har en högt ansatt svans buren över ryggen och små upprätta öron. Mankhöjd är 21 cm +/- 3 cm. De vanligaste förekommande färgerna är: orange, orangesobel, röd, svart, creme och vargsobel. Andra färger förekommer
Den har en lättskött päls som sällan tovar sig. Pälsen behöver borstas igenom varannan vecka och oftare vid fällning.
Pomeranian är en liten och tuff hund som ska behandlas med förnuft så att den inte skadar sig och kan, på grund av sin storlek, inte leka med större hundar och små barn.
Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.
Pomeranian har en dubbel coatad päls, vilket gör att den fäller inte dagligdags utan har sina fäll perioder istället. Håller du pälsen välborstad och ren, så kräver pälsen inte så mycket arbete som man kan tro!
Ibland händer det som vi alla bävar för, en olycka eller din hund blir sjuk.
Därför är det viktigt att välja en uppfödare du kan ha bra kontakt med, som har erfarenhet av våra små pommar. En Uppfödare samlar på mycket kunskap som de kan dela med sig av, när du behöver råd .
Kontakta alltid veterinär vid allvarligare situationer.
SVENSKA KLUBBEN FÖR TYSKA SPETSAR
Pälsen består av underull och täckhår. Vuxen päls kardas ca var 14:e dag, se till att du kommer ner på djupet ända intill huden. Det gör du lättast genom att dela på pälsen. Förflytta inte kardan förrän du känner att du inte har något motstånd i kardan längre. Använd gärna fuktgivande spray vid pälsvård. Det finns olika åsikter om bad, men min rekommendation är en gång var14:e tii 1 ggn / månad vid frisk hud & päls. / Kate Bergh Piccolo Pom´s
Karakteristiskt för rasen är den långa/raka, platt liggande svansen över ryggen. Silhuetten ska beskriva en cirkel från sidan sett. Pomeranian har dubbel päls (dubble coated) som består av underull och täckhår.
Ullen bär upp täckhåret som blir rakt utåt stående från kroppen. Pälsen ska vara något sträv i sin struktur men se frisk o lätt glansig ut.
Pomeranian pälsen har även en funktion att skydda mot värme och kyla.
För mycket underull eller för torr och matt päls är inget vi strävar efter i vår ras, dessa hundar kräver extra mycket pälsvård. Man måste då se till att inte gammal päls sitter kvar och senare skapar pälsproblem som tex Alopecia X.
Man ska heller inte klippa ner pälsarna till underullen då detta gör att Pomeranian förlorar sin naturliga skönhet. Blir också mer svårskött men även riskerar att få klipp alopecia.
Många är oroliga för pälsvården, men den är ganska lätt att sköta. Badar du din hund 1-2gånger i månaden och borstar igenom pälsen ca en gång i veckan med rätt teknik så räcker det.
Det är viktigt att man inte låter det bli tovor i underullen. Då har du skapat ett stort problem. Du ska inte använda furminator eller trimkniv till din Pom, dessa redskap är för andra raser där ullen ska bort. Underullen på en Pomeranian är en del av utseende och rasstandard, så den ska sitta kvar. Och därför är det viktigt att köpa en karda eller kam som reder ut och tar bort död ull men låter den friska ullen sitta kvar.
En Pomeranian fäller inte sin päls dagligen utan endast några gånger om året. För tikar är det vanligtvis vid löp. Då lossnar mycket gammal underull samtidigt, och skall borstas bort. Denna fällning pågår någon vecka och sedan är det över. Var noga med att få bort det gamla så att ny päls kan växa fram. Bada gärna i samband med fällning.
EN POM SKA INTE TRIMMAS överdrivet!
Man ”putsar” lite på öron & tassar och päls som sticker ut utanför en rund silhuett.
En Pomeranian skall ha en sträv/hård päls med riklig underull för att få det rätta "strittet" Pälsen skall stå ut fylligt på egen hand från kroppen. Traditionell trimmning av pälsen är klippta tassar, öron och svansfäste. Därutöver trimmas pälsen endast för att ge ett vårdat intryck. Täckhåren skall alltid vara väl synliga och all färg skall finnas kvar i pälsen efter trimmningen.
NEJ, OCH DEFFINITIVT INTE RAKAS!
Det är en katastrof att klippa ner en Pom. Täckhåren kan reagera med att ”somna in” och ullen tar över. Det blir en så kallad Roling coat som är väldigt svårskött och din borstning håller inte så länge, om du har tur. I värsta fall kan den förlora hela sin fina päls.
En pomeranian kräver sin pälsvård & skötsel
( något att tänka över när man väljer ras)
Vuxen päls kardas ca var 14:e dag, se till att du kommer ner på djupet ända intill huden. Det gör du lättast genom att dela på pälsen.
Förflytta inte kardan förrän du känner att du inte har något motstånd i kardan längre. Använd gärna fuktgivande spray vid pälsvård.
/Kate Bergh Piccolo Pom´s
Här får du en genomgång hur man borstar igenom en pomeranian päls från början till slut. /Kate Bergh Piccolo Pom´s
Att bada sin pomeranian är en mysig stund tillsammans med din hund. Borsta igenom pälsen ordentligt före bad. Bada och schamponera din hund med ett skonsamt och återfuktande schampo utan kemikalier. Tänk på att låta schampots verksamma ämnen få lite tid att verka. Skölj ur och gör samma procedur med balsam. (Idag finns många bra balsam som inte tynger pälsen utan endast återfuktar och hjälper för att få en tov fri fin päls)
Torka pälsen väl med en handduk och föna pälsen riktigt torr. Använd gärna en detangelborste med plastpiggar som inte skadar hårstrået.
Vi vill ju att öronen ska vara små. Men klipp bara en liten halvmåne högst upp, inte ner på sidorna. Håll örat framåt mot nosen, vinkla saxen så att håret blir längst bakom örat. På så vis får du en illusion om att örat är litet. /Kate Bergh Piccolo Pom´s
/Kate Bergh Piccolo Pom´s
Ögonrengöring är viktigt för att hålla området runt ögat
rent och fritt från bakterier. Skapa en rutin då du tvättar ögat rent och tar bort missfärgningar runt ögat. På filmen så ser du hur du kan gå tillväga /Kate Bergh Piccolo Pom´s
/Kate Bergh Piccolo Pom´s
Valppälsen bör borstas/kardas oftare än en vuxenpäls.
En Pomeranian byter sin valppäls mellan 4-7 månaders ålder. Kallas bland annat för "monkey stage" "apåldern" mm.
Under denna perioden är det viktigt att du kardar ur lös päls ända nere från huden, så att ny vuxenpäls kommer fram.
Så fort ett hårstrå lossnar så börjar det att bilda en liten knut och om du då håller efter pälsen så slipper du onödiga knutor. Pälsen ska vara urborstad innan bad, annars blir knutorna svårare att reda ut. Vid pälsskifte är det bra att bada ofta, då ny päls är på gång. /Kate Bergh Piccolo Pom´s
Jag vänjer valpar från början vid att ligga i mitt knä. Lägger dom på rygg och kardar från hakan och bakåt. Sedan vänder jag till sidorna och även här från huvudet/örat och bakåt. Och sist ryggen och svansen. Se till att du verkligen kommer igenom till botten. All päls borstas mot huvudet, benhåren uppåt. Är hunden väldigt oborstad rekommenderar jag att man gör rom proceduren igen. /Kate Bergh Piccolo Pom´s
Ofta vill valpköpare prova nya sorters torrfoder för att valpen blivit dålig i magen första tiden i sitt nya hem.
Valpen har flyttat från uppfödaren, ny omgivning, nya rutiner osv. Detta i sig kan ju göra att magen blir lite ur balans. I stället för att springa o byta foder så ge lite probiotika så att bakteriefloran i magen kommer i balans.
Börjar ni med annat foder så är risken större att ni kommer in i en ond cirkel, med att prova olika foder.
Det är väldigt ansträngande och onödigt att utsätta valpen för detta.
Använd samma foder som hunden fått hos uppfödaren minst en månad, oavsett om ni tycker det är ett bra foder eller inte. Vill ni senare byta så gör det succesivt!
Ge lite av det nya i början och byta ut mer o mer efterhand under minst en vecka.
Det finns många skolor och tankar om vad som är den bästa maten för våra pomeranians, utgå från sunt förnuft & tänk kvalité istället för kvantitet till våra små.
Vi i Pomeranianklubben har ett avtal för alla våra medlemmar med Dr.Clauder´s high premium foder så att ni alla kan använda ett bra balanserat foder anpassat till våra pomeranians. Läs mer under avsnittet sammarbetspartners...
Valpar vill dessutom gärna stoppa i sig saker dom hittar ute.
Det är viktigt att ni har koll på detta. Och vi har tyvärr några illvilliga i vårt samhälle som fått för sig att förgifta mat o lägga ut.
Många tycker att man kan ge vår mat, ”det gjorde man förr i tiden”. Återigen, Pomeranian är en liten hund, det den äter bör vara av hög kvalité. Såvida du inte är näringsfysiolog och kan blanda rätt själv, så kan det lätt bli fel balans på vitamin o mineralvärde.
Charkuterivaror (skinka, korv med mera) är det mycket salt i, som inte är bra för våra hundar. Så undvik detta.
Och varför äter inte din hund då?
Ja i många fall handlar det om att du gett så mycket godis att den är mätt, och äter därför inte det den i stället borde äta.
Tips! Ge din Pomeranian så hög kvalité som möjligt på mat. Tugg ca 5 timmar/vecka. Godis endast vid träning 😊 och gärna av fodergivan. Kulorna går utmärkt att använda som godis. Det handlar om just belöningen. Och det får den ju genom att du ger med din hand.
VAR SNÄLL MOT DIN HUNDS MAGE!
//Kate Bergh
Piccolo Pom’s Kennel.
Svenska klubben För Tyska Spetsar
Laggarbo 4 | 777 93 Söderbärke | | info@tyskaspetsar.se
Copyright © 2021 Svenska Rasklubben För Tyska Spetsar - Med ensamrätt.