SVENSKA KLUBBEN FÖR TYSKA SPETSAR
Många är oroliga för pälsvården, men den är ganska lätt att sköta. Badar du din hund 1-2gånger i månaden och borstar igenom pälsen ca en gång i veckan med rätt teknik så räcker det.
Det är viktigt att man inte låter det bli tovor i underullen. Då har du skapat ett stort problem. Du ska inte använda furminator eller trimkniv till din spetshund, dessa redskap är för andra raser där ullen ska bort. Underullen på en Tysk spets är en del av utseende och rasstandard, så den ska sitta kvar. Och därför är det viktigt att köpa en karda eller kam som reder ut och tar bort död ull men låter den friska ullen sitta kvar.
En Tysk spets fäller inte sin päls dagligen utan endast några gånger om året. För tikar är det vanligtvis vid löp. Då lossnar mycket gammal underull samtidigt, och skall borstas bort. Denna fällning pågår någon vecka och sedan är det över. Var noga med att få bort det gamla så att ny päls kan växa fram. Bada gärna i samband med fällning.
Vuxen päls kardas ca var 14:e dag, se till att du kommer ner på djupet ända intill huden. Det gör du lättast genom att dela på pälsen.
Förflytta inte kardan förrän du känner att du inte har något motstånd i kardan längre. Använd gärna fuktgivande spray vid pälsvård.
Här får du en genomgång hur man borstar igenom en pomeranian päls från början till slut. /Kate Bergh Piccolo Pom´s
EN TYSK SPETS SKA INTE TRIMMAS överdrivet!
Man ”putsar” lite på öron & tassar och päls som sticker ut utanför en rund silhuett.
En Tysk Spets skall ha en sträv/hård päls med riklig underull för att få det rätta "strittet" Pälsen skall stå ut fylligt på egen hand från kroppen. Traditionell trimmning av pälsen är klippta tassar, öron och svansfäste. Därutöver trimmas pälsen endast för att ge ett vårdat intryck. Täckhåren skall alltid vara väl synliga och all färg skall finnas kvar i pälsen efter trimmningen.
Valppälsen bör borstas/kardas oftare än en vuxenpäls.
En Tysk spets byter sin valppäls mellan 4-7 månaders ålder. Kallas bland annat för "monkey stage" "apåldern" mm.
Under denna perioden är det viktigt att du kardar ur lös päls ända nere från huden, så att ny vuxenpäls kommer fram.
Så fort ett hårstrå lossnar så börjar det att bilda en liten knut och om du då håller efter pälsen så slipper du onödiga knutor. Pälsen ska vara urborstad innan bad, annars blir knutorna svårare att reda ut. Vid pälsskifte är det bra att bada ofta, då ny päls är på gång.
Jag vänjer valpar från början vid att ligga i mitt knä. Lägger dom på rygg och kardar från hakan och bakåt. Sedan vänder jag till sidorna och även här från huvudet/örat och bakåt. Och sist ryggen och svansen. Se till att du verkligen kommer igenom till botten. All päls borstas mot huvudet, benhåren uppåt. Är hunden väldigt oborstad rekommenderar jag att man gör om proceduren igen. /Kate Bergh Piccolo Pom´s
Att bada sin hund är en mysig stund tillsammans. Borsta igenom pälsen ordentligt före bad. Bada och schamponera din hund med ett skonsamt och återfuktande schampo utan kemikalier. Tänk på att låta schampots verksamma ämnen få lite tid att verka. Skölj ur och gör samma procedur med balsam. (Idag finns många bra balsam som inte tynger pälsen utan endast återfuktar och hjälper för att få en tov fri fin päls)
Torka pälsen väl med en handduk och föna pälsen riktigt torr. Använd gärna en detangelborste med plastpiggar som inte skadar hårstrået.
Ögonrengöring är viktigt för att hålla området runt ögat
rent och fritt från bakterier. Skapa en rutin då du tvättar ögat rent och tar bort missfärgningar runt ögat. På filmen så ser du hur du kan gå tillväga
/Kate Bergh Piccolo Pom´s
Det finns lite olika skolor. Men det som är viktigt är att klippa håret mellan trampdynorna så att din hund inte halkar, och att snö och slask inte fastnar. Pommen ska ha katt tassar (runda) inte hartassar (spetsiga). Så därför klipper du mest längst fram och inte ut på sidorna. Smörj/Vårda sedan trampdynorna både vinter och sommar.
Håll klorna så korta som möjligt.
Jag klipper klorna på mina var 14e dag.
Inför utställning finns andra sätt.
Hur tar jag hand om tänderna?
Vänj valpen från början att få lov att titta på tänderna. Men kan börja försiktigt med att bara lyfta läppen. Man kan t o m låta dom leka med en tandborste med lite hundtandkräm på. Valptänder måste du ha koll på så att bettet blir rätt. Om din hund börjar få tandsten måste du antingen själv ta bort det, eller få det gjort på annat sätt. Rekommenderas att dagligen borsta tänderna för bästa tandhälsa.
Tänderna måste skötas för hundens bästa!
Ett fullständigt bett på en hund består av 42 tänder. Det förekommer att små hundraser inte har en fullständig tanduppsättning, vanligen är det premolarer som saknas. De kan ha besvär med tänder och tandkött av flera olika anledningar såsom dålig skötsel och/eller dåliga anlag. Tidig tandlossning beror oftast på dåliga tandanlag och en benägenhet att få tandsten. Valptänderna faller inte alltid av som de ska, oftast är det hörntänderna som envist sitter kvar. Man måste då söka hjälp hos en veterinär som får bedöma tandstatus och eventuellt ingrepp. Det är individuellt när det skall göras men vanligen är det i 6-8 månaders ålder.
Ett fullständigt bett på en hund består av 42 tänder. Det förekommer att små hundraser inte har en fullständig tanduppsättning, vanligen är det premolarer som saknas.
Vid byte från mjölktänder till vuxentänder är det bra att ha koll på vad som händer i munnen. Här ser ni lite olika stadier. Det är framförallt hörntänderna nere som man bör hålla ett extra öga på. Ibland får man uppsöka veterinär för att få hjälp.
Valptänder måste du ha koll på så att bettet blir rätt.
De nya hörntänderna ska komma ut så att de inte kommer upp i ovangommen när dom biter ihop.
Valptänderna faller inte alltid av som de ska, oftast är det hörntänderna som envist sitter kvar.
Man måste då söka hjälp hos en veterinär som får bedöma tandstatus och eventuellt ingrepp. Det är individuellt när det skall göras men vanligen är det i 6-8 månaders ålder.
Vänj valpen från början att få lov att titta på tänderna. Men kan börja försiktigt med att bara lyfta läppen. Man kan t o m låta dom leka med en tandborste med lite hundtandkräm på.
Låt säga att du väger ca 75kg och du har en hund som väger ca 2,5 kg.
Om vi ska jämföra med oss när det gäller godis tex. Så när vi äter en bit choklad som väger 10g, så skulle din hund äta en bit godis som väger mindre än 0,35g (knappnål).
Eller en hel chokladkaka på 100g motsvarar 3,5g. Som tur är så ger vi inte våra hundar choklad men ni kanske förstår bättre förhållandet i mängd. Vi kan inte trycka i våra hundar en massa godis utan att det blir en reaktion i magen. Och inte minst måste vi se till att våra hundar inte blir tjocka. Vilket kan leda till andra problem med leder och hjärta, kondition och andning.
VI ÄR INTE ALLTID SNÄLLA NÄR VI GER GODIS!
Såklart fuskar vi ibland själva. Men vi är väl så pass smarta angående våra hundar att vi kan utnyttja de tillfällena när vi vill ge godis?
Passa på att träna vid de tillfällena!
Det är väldigt bra för deras tänder med tugg.
Rensar tänderna
Ger bra ”gymnastik” åt tänderna
Ökar blodgenomströmningen, vilket minskar tandlossning
MEN…
Ge inte för små tugg! Då dessa sväljes så fort det är möjligt kan de fastna i halsen. Dessutom har deras magar svårt att smälta det som är otuggat. Då ökar slembildningen i magen och det som sedan kommer ut är inlindat i slem för att kunna ta sig ut. Detta upplever vi ju som dåliga i magen.
Ge större ben i stället! Låt dom tugga ett tag och ta sedan bort tugget. Och ge det på nytt vid ett annat tillfälle. Det blir oftast mer intressant och som en ny belöning då. Tänk på att ha olika typer av tugg så att de använder även framtänderna.
Undvik att ge tugg med kött. Våra hundar äter ju en väldigt liten mängd mat. Så tänk då på att det behöver vara hög kvalité på det lilla dom äter. För om du ändå ger tuggen med kött så får dom inte i sig det dom behöver för att upprätthålla fin päls, fungerande organ o s v.
Titta efter var tuggen kommer ifrån, vi har helt andra kriterier för kvalité än många andra länder.
Lämna inte din hund med tugg och utan uppsikt.
Svenska klubben För Tyska Spetsar
Laggarbo 4 | 777 93 Söderbärke | | info@tyskaspetsar.se
Copyright © 2021 Svenska Rasklubben För Tyska Spetsar - Med ensamrätt.